Cissi’s and Elina’s journey – an inspirational tale

Cissi’s and Elina’s journey – an inspirational tale

07/06/2021 Off By Katinka Ingves

This is the inspiring story of how Elina Waldén found Cissi Velin and the Canoe Club in Karlskrona, Sweden. The meeting inspired Elina to discover and explore kayak paddling, and it did not take long before Elina was out on the competition track! The text is in Swedish, try the translating function!

I september 2019 träffades vi för första gången. Anledningen till mötet var att Elina hade varit på ”Start your impossible camp” i Jönköping och kommit i kontakt med en roddtränare som jag kände. Han ringde mig och berättade om Elina och frågade om jag kunde träffa henne då vi båda bor i Karlskrona.

Så vi bestämde en tid och träffades på ett gym för att köra roddmaskin och hon fick berätta om sin bakgrund och sjukdom. Elina har drabbats av en väldigt ovanlig nervsjukdomen (CPRS) och är helt förlamad i sina ben. Hon blev rullstolsbunden när hon precis tagit studenten och livet vändes upp och ner. Hon har alltid älskat att vara aktiv och röra på sig men nu var hon helt plötsligt begränsad. Hon hade ändå hittat glädje i både kälkhockey och rullstolshandboll och visat sig vara väldigt framgångsrik. Dessa båda sporter kunde hon dock inte genomföra i Karlskrona. Vad finns det egentligen för idrotter i Karlskrona du kan utöva som rullstolsbunden? Det är verkligen begränsat och svårt att hitta information om detta. Jag blev väldigt tagen av Elinas bakgrund och kände att jag vill hjälpa till.

Så jag tillsammans med Kajakklubben Eskimå valde att jobba för att utveckla paraidrottandet inom kanotklubben. För vår tanke blev att hon kunde testa kanot i stället för rodd eftersom det är större i Karlskrona plus att hon inte blir lika begränsad av sin förlamning i kanoten.

Elina visade sig snabbt ha talang för detta och tvekade aldrig för en utmaning. En vilja av stål och enormt pannben som aldrig såg några hinder. Så efter några pass på roddmaskin under hösten stack vi ut på vattnet i K2 i januari 2020. Det gick jättebra. Vi använde oss av vår ungdoms K2:a av märket Elio och den kunde vi paddla utan några korrigeringar.

Vi sökte pengar genom idrottslyftet från SISU och anläggningsstöd från kommunen. Lyckades få bra bidrag som vi använt för att anpassa byggnaden och har nu byggt en ramp in till byggnaden. I dagsläget har vi inte köpt in något annat material eftersom vi klarat oss bra med de ungdomskajaker vi har. Elina har använt sig av Elio i både både K2 och K1 och slutet av sommaren kunde vi även paddla en liten svårare K2 av märket Citius.

 

I början av september arrangerade Jönköping SM för juniorer och bjöd även in till en öppen klass för parakanotister. Så Elina ville självklart vara med och tävla. Men hon hade inte kört K1 innan tävlingen. Så bara två-tre veckor innan började vi träning i K1. Det blev mycket bad och utmaningen att klara en Elio K1 var stor. Men hon lyckades med bravur och knep en tredjeplats i det individuella loppet även om det inte riktigt gick att jämföra sig med de andra eftersom de inte var klassificerade. Det fanns även möjlighet att tävla på 1000m och det var för långt för Elina att köra i K1 utan att kunna styra med roder. Vi fick nämligen tejpa rodret på 200m så hon kunde köra rakt i banan. Och om hon behövde styra fick hon göra det med hjälp av paddeln. Men vi tävlade i K2 på 1000m tillsammans och den distansen vann vi.

Så nu är Elina väldigt motiverad att fortsätta paddla och se hur långt hon kan gå inom denna sport. Hon känner väldigt väl mottagen i kanotsporten och känner att hon är precis som alla andra. Det är ingen som ser att hon är förlamad när hon sitter i kajaken. Så nu längtar vi båda efter lite värme och paddling på vattnet efter att ha kämpat på paddelmaskinen under vintern.

Här kommer lite fler bilder på kajakerna hon har paddlat.

Detta är en Elio motions/ungdomskanot som klubben tillhandahåller. Vi har till en början tagit bort sitsen för bättre stabilitet.

 

 

 

 

 

 

Här kommer bilder på K2:an av märket Citius. Som är stabilare än en tävlingskajak men i övrigt väldigt lik.

/ Cissi och Elina